Cruce de palabras | Cruïlla de paraules

Capbussades.cat | Zambullidas.net

Estrena del documental Federal a Gràcia

El proper diumenge dia 3 de desembre, a les 11.30h es fa l’estrena de la pel·lícula “Federal”, als cinemes Verdi.

El seu director, guionista i realitzador és Albert Solé, autor entre altres obres de “Bucarest, la memòria perduda”, Goya al millor documental en 2009, sobre les seves arrels i la història del seu pare, el ponent de la Constitució Jordi Solé Tura, que es va veure obligat a exiliar-se abans de ser una figura clau de la Transició Espanyola. La idea del documental és compartida al costat de l’associació Federalistes d’Esquerres, que ha promogut el seu finançament amb una campanya de micromecenatge, amb aportacions molt variades, des de 10€.

Albert Solé ha tingut uns objectius ambiciosos: “La idea és que FEDERAL sigui una pel·lícula documental de qualitat que pugui ser exhibida internacionalment i que contribueixi a explicar el federalisme a Espanya i a Europa. Que abordi la necessitat d’avançar cap a estructures d’organització que permetin afrontar els grans reptes del segle XXI, com la desigualtat o les migracions, però també que doni resposta a societats diverses i multiculturals com la nostra.

Segons Solé, els federalistes es troben “comprimits entre dues veritats absolutes airejades constantment”, la de partidaris de la independència, i la de detractors que no volen canviar l’estructura territorial de l’Estat”. Amb aquest nou projecte vol presentar el federalisme com el millor sistema de governança per a societats culturalment complexes, i per afrontar “els nacionalismes dominants de relat unívoc” que massa sovint s’imposen, segons la seva opinió, en el debat sobiranista.

“No és fàcil –admet Albert Solé, autor, entre d’altres, de Al final de l’escapada, un memorable documental sobre la mort digna d’un home digne, Miguel Núñez–, per­ què en un món en el qual les opcions extremes s’imposen, idees que es basen en l’acord, i el federalisme ho és per naturalesa, són difícils de promoure”. Escoltar veus rellevants que defensen, com va suggerir alguna vegada Isidre Molas, que el federalisme és alguna cosa més que una opció́ política, és una manera d’entendre la vida en comú́.

La pel·lícula, rodada en escenaris diversos arreu del món, compta amb entrevistats convençuts amb la idea del federalisme europeu com Joschka Fischer, l’ex­primer ministre alemany, Jürgen Habermas, Thomas Piketty i federalistes no europeus com el canadenc Stephane Dion o Nancy Pelosi, l’expresidenta de la Cambra de Representants d’EEUU i membre del partit demòcrata. També́ hi figuren noms com Javier Solana i l’ex senadora Victoria Camps, l’ex eurodiputat i un dels líders del Maig del 68, Daniel Cohn-Bendit; el secretari general de la Unió d’Europeus Federalistes, Paolo Vacca, i l’ex fiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo.

El documental també es una mirada a experiències i tradicions federals, als èxits i reptes del model. No ens podem resignar a escoltar només la veu dels nacionalismes, tots podem ajudar a enderrocar murs i a evitar que no se’n construeixin de nous.

En contrast amb els escenaris de la pel·lícula, la seva estrena es fa al barri de Gràcia, el barri més petit de Barcelona, però també un dels més densos en població, activitat associativa, cultural i política. Ens agrada imaginar-nos que potser aquest fet no és casual, perquè el federalisme es construeix de baix a dalt i es caracteritza pel reconeixement mutu, el respecte a les minories i per les sobiranies compartides.  Benvingut, doncs, a Gracia!

(Per Manuel Ballarin, veí de Gràcia i Mireia Esteva, ex veïna de Gràcia)

 

Notícia publicada al diari L’Independent de Gràcia el dia 1 de desembre de 2017

Crónica de l’estrena: La película Federal s’estrena als cinemes Verdi en una sala plena a vessar

Deja un comentario

Tu email no será publicado