Opinió
Eleccions a Junta (Mireia Esteva, 13/04/22)
Units en la diversitat (Lluis Rabell, 22/04/22)
El no federal a dues llistes (José Luis Atienza, 17/04/22)
Premsa
Naus de nous
Amb les closques
de les nous
avui hem fet naus.
Amb els papers
de les postres
hem posat veles.
Amb els escuradents
de la carn
hi hem fet rems, quilla i pal.
I amb la panxa plena
ens hem fet a la mar
en tarda de tempesta.
MIreia ESteva Saló
(Del llibre Capbussades)
La candidatura de la mà estesa
Ha arribat el temps d’escollir una nova Junta i una nova presidència de FED.
Hem format una candidatura i proposem que Mireia Esteva sigui la primera dona presidenta de Federalistes d’esquerres. Una proposta col·lectiva per adaptar-nos a les exigències de l’escenari de post procés; per innovar, però també per continuar la tasca que va començar l’equip representat per Manuel Cruz, el nostre primer president, i que ha continuat Joan Botella, fins al límit dels sis anys de mandat.
No són temps fàcils, però vam néixer precisament perquè eren temps difícils. Aquest novembre farà deu anys de l’acte del teatre Goya, la llavor on va néixer Federalistes d’Esquerres. Hem jugat un paper de contrapès decidit a l’independentisme, hem sabut ser un vaixell unitari on acollir els nàufrags de les caminades nacionalistes a les esquerres catalanes, de les allaus del vell carlisme amb nova escenografia i vestuari. Una llum modesta però capaç de brillar com un far a la foscor dels pitjors i convulsos moments del procés.
Hem fet l’enorme esforç innovador, econòmic i col·lectiu de tirar endavant allò que semblava una utopia, la producció del documental Federal dirigit per Albert Solé i hem aconseguit modestos avenços, però estratègicament ambiciosos, a la projecció més enllà de Catalunya.
Hem donat suport a l’impuls del federalisme a la resta d’Espanya, ajudant a la creació de l’Associació de l’Espanya Federal, formem part del federalisme europeu a la Unió d’Europeistes Federalistes.
Hem reforçat la nostra presència a la geografia catalana i comencem a tenir una xarxa federal que suma actes i persones a pobles i ciutats, una xarxa que la pandèmia ens ha esfilagarsat, i haurem de revitalitzar i multiplicar, ja que les restriccions per necessitats sanitàries han afectat al dret que ens dóna sentit: el dret de reunió.
Les tempestes no semblen voler amainar. Encara no acabat el furor del procés va arribar l’estrèpit del Covid, i quan encara aquest tremola, han arribat temps de guerres que pensàvem formaven part del passat. En aquest panorama més complicat que mai semblen ser més necessaris els acords aquí i allà: federalitzar Espanya, federalitzar Europa, federalitzar el món.
El principal valor de Fed, en aquest escenari canviant, ha estat conjugar en plural, ja des del bateig: Federalistes d’esquerres. Perquè el federalisme és plural i les esquerres són plurals, seguim entestats a continuar cultivant aquests valors fundacionals.
Volem continuar el llegat de companyonia cultivat en aquests gairebé deu anys, i fer-lo créixer per multiplicar la gran família de Fed. Estendre’ns per Catalunya, ser una entitat amb més associació, presència pública i activitats al conjunt de Catalunya.
El federalisme per a nosaltres és sobretot una cultura de l’acord, del pacte davant de les diferències. Què és el federalisme, sinó l’acord per organitzar la diversitat per viure junts?
Nosaltres som una candidatura amb la mà estesa per sumar allò que ens uneix. Mantenim la mà estesa per unir totes les candidatures en una. I si no fos possible, sigui quin sigui el resultat, integrar les dues candidatures en una direcció que representi el cent per cent del que som. Federalistes i d’esquerres.
José Luis Atienza
Membre de la candidatura