Per Mireia Esteva (13/04/2022)

Federalistes d’Esquerres, l’associació que va néixer a Catalunya, en plena eufòria independentista, per generar contracorrent, un relat diferent, s’enfronta el 30 d’abril a unes eleccions per triar la nova junta de l’Associació.

Quan vam començar es deia que no hi havia federalistes més enllà de l’Ebre i que defensàvem idees que no tenien cabuda a la resta d’Espanya. I ens ho deien els que creien que la independència de Catalunya era possible en divuit mesos.

En definitiva, vam néixer per construir. Construir diàleg i consens. Per dir-li a la gent que el benestar es construeix cada dia, sense sense escridassar-nos, però sense defallir. Hem nascut per dir que no és que no hi hagi problemes al món, sinó que per resoldre’ls les democràcies més avançades han descobert el federalisme. El federalisme es construeix cada dia: quan enlloc de competir, sumem; quan enlloc de trepitjar al caigut li donem la mà; quan no parlem d’unilateralitat, sinó de respecte a les lleis que ens hem donat per governar. Hem nascut per defensar el principi menys defensat de la Revolució Francesa: la fraternitat.

I després d’aquests anys podem mirar enrere i veure el camí que hem recorregut. De forma normalitzada ja es parla de federalisme arreu d’Espanya i s’hi reconeixen moltes persones, d’esquerra i dreta. Aquelles dretes civilitzades que són capaces de demostrar empatia. Dretes i esquerres que s’escolten mutuament. Aquestes esquerres i dretes que saben que entre ells hi ha diferències importants pel que fa al model de societat, però no es contemplen mútuament com a enemics, sinó com a adversaris que han de ser respectats.

Podem felicitar-nos de que hi hagi associacions federalistes a tot el territori nacional i s’hagi posat en marxa una associació que aglutina esforços per tot Espanya, la “Asociación por una España Federal (AEF)” de la qual som membres orgullosos i els que aportem un nombre més gran de socis. També ens felicitem de ser la referència a Catalunya de UEF, Unió d’Europeistes Federalistes, que reuneix molts milers de socis a tot Europa. Aquesta associació, nascuda després de la Segona Guerra Mundial i que ha tingut un paper important en la construcció europea ha crescut a Espanya, en gran part a causa de la nostra capacitat d’associar-nos. I degut a això, UEF-Espanya ja no només defensa públicament la federalització d’Europa. Ara també la demana a Espanya.

I analitzant aquest camí recorregut, hem de reconèixer el treball realitzat per la junta de sortida, presidida per Joan Botella, en la qual he estat orgullosa de pertànyer i participar com a vicepresidenta. Per això, abans de les noves eleccions, estic decidida a recollir el bastó de comandament i posar-me al timó amb un equip preparat de mariners. No som nostàlgics, de manera que el reconeixement del passat ens servirà per alimentar el motor, l’energia neta que ens projecta cap a una nova etapa, encara que no sempre tenim el vent a favor. Serà l’escenari que necessita Catalunya, Espanya i Europa. Aquí som, a més a més de mi ​​mateixa, Luis Rabell, Lidia Santos, Antonio Camacho, Carme Valls, Manuel Ballarin, Teresa Barbany, Josep Sampera, Àngels Zamora, Jordi Pedret, José Luis Atienza … i molts més. Tots disposats a posar al servei de l’associació la nostra experiència i el nostre temps per assolir els objectius que ens hem proposat. En aquesta nova etapa volem ajuntar tot el talent que poguem per aconseguir que de la nostra terra tan estimada surti una proposta que ens il·lusioni a tots.

Mireia Esteva es Vicepresidenta 1ª de Federalistes d’Esquerres-UEF Cataluña i candidata a presidenta de la asociació.

Per a més informació de la candidatura es pot visitar la pàgina

 

 

https://www.capbussades.cat/candidatura-para-eleccion-de-la-junta-de-federalistes-desquerres-2022/