La importància d’una assemblea, com la que Federalistes d’Esquerres celebrarà d’aquí a pocs dies, té a veure amb el context social i polític en què té lloc. I, per descomptat, té a veure amb la capacitat d’una associació com la nostra per adaptar-hi el seu discurs i, des de la modèstia dels recursos de què disposa, mirar d’incidir en l’opinió pública.
Tothom n’és conscient: a casa nostra, a tot Europa i arreu, vivim moments d’incertesa. La pandèmia i el seu corol·lari econòmic han posat de relleu la profunda crisi d’un ordre global injust, farcit de desigualtats socials, abocat a una emergència climàtica i mancat d’institucions capaces d’embridar la voracitat dels mercats. La guerra desfermada per Putin contra Ucraïna projecta l’amenaça d’una nova configuració del món basada en la violència i la conquesta. En els països del nostre entorn, amb unes societats angoixades i polaritzades, els moviments populistes s’alcen com una amenaça imminent sobre les democràcies liberals, en pèrdua de legitimitat. A Espanya i a Catalunya tenim una mostra fefaent de tot plegat, amb un govern progressista assentat sobre una majoria parlamentària poc estable, i un conflicte català que no acaba d’estar encarrilat i que pot conèixer nous sobresalts. Nodrint voluntats centralitzadores, disposades a constrènyer la diversitat d’Espanya, o bé revifant il·lusions secessionistes, l’exacerbació dels sentiments nacionalistes és un cop més a l’odre del dia.
És en aquest complex escenari que pren tot el seu sentit l’esforç organitzat per promoure el punt de vista i les propostes federals. La pandèmia ens ha mostrat que les grans crisis només poden ser afrontades des de la cooperació i la solidaritat a tots els nivells institucionals. Només els esforços mancomunats d’Europa poden afrontar els reptes de la transició ecològica. Només aquesta col·laboració – en matèria fiscal, educativa, de grans projectes compartits… – pot retornar a la ciutadania un poder democràtic de decisió davant la dissolució de les sobiranies dels Estats nacionals. I, ben abans que a Espanya hi hagi condicions per escometre reformes constitucionals, només l’evolució federalista del nostre Estat autonòmic i les seves pràctiques – allò que alguns anomenen “el federalisme dels fets” – està en mesura d’oferir una sortida a la crisi territorial, conjugant el reconeixement de les singularitats nacionals amb una fraternitat i una lleialtat sense les quals la democràcia no sobreviuria a l’actual tempesta de la història.
La candidatura Federalistes units en la diversitat voldria que la nostra associació prengués acta d’aquesta realitat i disposés les seves forces de manera conseqüent. Federalistes d’Esquerres va nàixer en les difícils circumstàncies del “procés”, aplegant un espai de seny democràtic enfront la bogeria i l’aventurisme de l’independentisme. Avui, l’etapa és diferent. Però no menys greu i complexa. Els anys d’hegemonia neoliberal han desarticulat la societat civil i afeblit els seus actors. Ens correspon, doncs, anar al seu encontre, contribuir a la seva revitalització, propiciant debats, reflexions i pronunciaments, promovent la perspectiva i els mètodes federals davant els grans problemes de la nostra societat. I, més intensament que mai, toca incentivar aquesta reflexió pràctica en el si dels grans sindicats de classe, del moviment associatiu i dels partits polítics, començant per les forces d’esquerres. El federalisme no és un propòsit reservat a l’esquerra, però és difícil concebre una esquerra que giri l’esquena a aquest anhel, comú a totes les tradicions del moviment obrer i democràtic.
Units en la diversitat reflecteix aquesta riquesa de sensibilitats en la composició de la seva candidatura: dones i homes de diferents franges d’edat, procedents de l’òrbita socialista, de l’esquerra crítica o sense adscripció partidista, sindicalistes, intel·lectuals, professionals… Totes i tots compromesos amb els valors federalistes i disposats a treballar de valent per posar-los en valor. I, justament per fidelitat a l’esperit federal i en consonància amb el seu propi nom, aquesta candidatura ha considerat – i segueix pensant – que la nostra assemblea hauria de poder votar una llista unitària, aplegant el més àmpliament possible el potencial existent a les fileres de Federalistes d’Esquerres. Units en la diversitat s’inscriu en l’orientació de la nostra última assemblea, compartida de manera unànime per tothom. Res no justifica, per tant, malbaratar energies en la confrontació de dues candidatures. Al nostre parer, fora molt més profitós sumar esforços i buscar consensos. Encara no ho hem aconseguit. Tanmateix, seguirem insistint, mantenint oferiments i propostes fins a l’últim moment. En moments com ara, creiem que convé alçar la vista, considerar la situació que ens envolta i les tasques que ens imposa, per mesurar l’abast real i la importància relativa dels matisos que puguin existir entre nosaltres. Units en la diversitat pretén encarar l’assemblea amb aquesta mirada llarga i constructiva. Val a dir, federal.